Ik hou van wandelen. En van de natuur. Een fijne combinatie. Ik heb heel wat voetstappen achter gelaten op de Strabrechtse Heide, de Waddeneilanden, het strand bij Noordwijk en Bloemendaal en in de parken bij mij in de buurt. Om wat meer te varieren kocht ik een paar jaar geleden de wandelroutebox van de ANWB. Maar liefst 100 wandelingen door heel Nederland door vooral natuurlijke gebieden met af en toe een stuk door dorp of stad. Ik heb er al een flink aantal opzitten.

Onlangs wandelde ik route 73 door de Rhoonse Grienden, een mooi natuurgebied langs de Oude Maas. Het werd een wandeling over slingerende paadjes en bruggetjes, door bogen van knotwilgen en langs velden vol fluitenkruid en boterbloemen met het water altijd vlakbij.

World-of-Wouda-Rhoonse-Grienden-4-286x400    World-of-Wouda-Rhoonse-Grienden-20-286x400

World-of-Wouda-Rhoonse-Grienden-24-286x400    World-of-Wouda-Rhoonse-Grienden-25-286x400

World-of-Wouda-Rhoonse-Grienden-28-286x400    World-of-Wouda-Rhoonse-Grienden-31-286x400

World-of-Wouda-Rhoonse-Grienden-33-286x400    World-of-Wouda-Rhoonse-Grienden-32-286x400

Grienden
Grienden zijn  vochtige akkers waarop wilgenhout wordt verbouwd. Ze liggen, voor zover nog bestaand, vaak langs zeearmen en in het rivierengebied van Zuid-Holland en Noord-Brabant, meestal binnendijks. Een belangrijk gebied is bijvoorbeeld de Biesbosch. De dunne twijgen van de wilgen werden gebruikt voor het vlechten van manden, de zware takken voor stelen van gereedschap. Omdat de vraag daar naar sterk verminderd is, zijn grienden vaak natuurgebied geworden.

Stilte
Ondanks dat ik er op een zondag wandelde, was het enigste wat ik hoorde het geritsel van de wilgen, het geknerp van mijn eigen voetstappen, het gefluit van de vogels en de kwaak van een eend zoals je op onderstaand filmpje kan horen.

IMG_1010 video rhoonse grienden

Onkruid?
De Rhoonse Grienden staat vol met fluitenkruid, boterbloemen en andere planten die jarenlang als onkruid gezien werden. Ik vind het prachtig!

World-of-Wouda-Rhoonse-Grienden-16-286x400    World-of-Wouda-Rhoonse-Grienden-42-286x400

Abel
Als afsluiting van de wandeling is het goed toeven bij Abel. Dit Grand café ligt aan de Rhoonse golfbaan, heeft een fijn licht interieur met houten vloer en wit geverfde stoelen. Op het terras staan naast loungebanken, stoelen van Fermob in rustige tinten blauw, met een accent in rood.

World-of-Wouda-Rhoonse-Grienden-46-286x400    World-of-Wouda-Rhoonse-Grienden-ANWB-286x400

iPhone
Sinds kort heb ik een  iPhone, daarom liet ik mijn fototoestel thuis. Ik was verrast door de mogelijkheden en het bedieningsgemak van de camera. Alle foto’s en de video zijn dus door mij met mijn iPhone gemaakt.

Pin It on Pinterest

Share This